ielts gold coast

För att söka in till en utbildning utomlands så är det en del grejer som måste fixas innan, och en av de grejerna är ett språktest. Här i Australien krävs det att man gör IELTS, ett engelskaprov som visar vilken nivå din engelska ligger på. För att kunna söka in till skolan i Sydney så var jag i helgen och tog ett IELTS-test. Även fast jag har bott utomlands ett tag nu och hört engelska överallt så var jag galet nervös.. satt och googlade typ hela kvällen innan för att få svar på min fråga: ÄR IELTS SVÅRT?

Två dagar senare och med egna erfarenheter kan jag nu svara på den frågan, och precis det tänkte jag göra i det här inlägget!

IELTS står för International English Language Testing System

IELTS är ett språktest som skrivs på Brittisk engelska och krävs på bland annat universitet i Australien, England och Nya Zeeland. Motsvarigheten i USA och Kanada är TOEFL (Test of English as a Foreign Language) och görs på Amerikansk engelska.

Provet består av fyra delar: Writing, Reading, Listening och Speaking. Jag gjorde mitt test här i Gold Coast, Australien och det tog ca 7 timmar ink. paus för lunch, registrering osv. Jag skulle vara där kl. 8.15-8.30 för registrering, själva provet började kl. 9 och min ”speaking” del var på eftermiddagen kl.14.20, jag var klar med provet klockan 15.

Det finns två olika typer av IELTS-prov: Academic och General. Academic krävs när du söker in till universitet, och General skriver du för att få arbetsvisum.

TAFE Queensland Gold Coast, där jag skrev mitt prov

Provet är uppdelat i 4 delar

Listening, reading, writing och speaking. För mig var skrivdelen ”writing” först.

Writing

Den här delen pågick i 60 minuter, jag fick två olika skrivuppgifter och den första skulle bestå av 150 ord och den andra av 250 ord. Du får dela upp uppgifterna så att du hinner, men de föreslår att du tillbringar 20 min på den första övningen och 40 min på den andra.

Jag tyckte att den första delen var ganska svår, då vi skulle beskriva statistik som handlade om ”renewable fuel prices in Europe”, jag är ingen höjdare på att läsa diagram och att försöka förklara och jämföra priserna på bensin på engelska tyckte jag var rätt komplicerat. Har inte gått i skolan på ett bra tag så det svåraste var nog att fokusera 100% och förstå uppgiften, speciellt när det är stora siffror på väggen som räknar ner tiden på 60 minuter. Efter 20 minuter hör man ”20 minutes passed, 40 minutes left..”

När du har beskrivit diagrammet så får du en ny uppgift, att skriva en uppsats på 250 ord. Min handlade om ”Do you think it’s more important to live in the present or plan for the future?”, jag skulle använda mina egna ideér och tankar och skriva en ”tes”, vad jag tyckte om påståendet och förklara och ge exempel. Detta moment tyckte jag var ganska lätt, men tidspressen gör skrivdelen galet intensiv.

 Reading

Del 2 av testet var för mig läsförståelse, som pågick i 60 minuter, 3 texter och 20 minuter på varje text. Här skulle man läsa flera långa texter och hitta svar på frågor. Tyckte början av detta test var busenkelt, alla svar var i ordning så det var bara att skumläsa texten och börja med fråga 1 – hitta svaret, fråga 2 – hitta nästa svar, vissa av texterna tyckte jag var ganska intressanta (de handlade om typ AI, hur robotar i rymden kommer fungera i framtiden, att de hade hittat en ny arkeologisk upptäkt och folkslag), så jag tror att det gjorde läsdelen lättare.

Dock! så en sak att tänka på – Jag upplevde att texterna blev svårare och svårare ju längre jag kom, jag chillade lite för mycket i början på de lättare texterna så fick stressa i slutet för att bli klar eftersom texterna ökade i svårighet, så försök att spara lite extra tid tills i slutet om du kan!

Om du inte är van att läsa på engelska är ett stort tips för att klara av läsdelen, LÄS på engelska! Läs typ nyheter och artiklar på engelska och försök att förstå allt, de ord du inte förstår – kolla upp i google translate och översätt vad de betyder!

Listening

Hörförståelsen tog 45 minuter och var i slutet av mitt test, jag hade läst att de på IELTS-test ofta brukar börja med listening-delen men så var det inte för mig.

Den här delen var enligt mig den lättaste. Vi fick höra på en CD med vardagliga konversationer på engelska och skulle skriva ner svar, man får tid till att läsa igenom frågorna innan, det är inte svårt men det gäller att vara fokuserad och snabb på att skriva eftersom de säger bokstäver och siffror ganska fort. 

Om du har gjort hörförståelse på engelska nationella i skolan måste jag säga att detta var ganska likt, jag gjorde ”listening” i Engelska 6 på komvux förra året och lyssna-delen där var nästan svårare än i Sverige än på IELTS.

Speaking

Efter att listening-delen var avklarad så fick vi en paus för lunch, klockan var nu 12.30 och jag hade blivit tilldelad en tid för mitt muntliga test klockan 14.20 (alla som gjorde testet fick olika tider från ca. 12.30-17.30).

Innan speaking-testet fick man registrera sig, ta foto och ange adress till vart man ville att resultatet skulle skickas. Jag satt ner och väntade i typ 15 minuter innan en examinator kom in i rummet och jag blev kallad att följa med. Hon sa hej, frågade hur det var med mig och vi hade en ganska alldaglig konversation på vägen in till testsalen.

Väl där inne så presenterade hon sig, förklarade lite om testet och satte på en bandspelare som skulle spela in vårt samtal.

Testet:

Examinatorn frågade mig frågor om alldagliga saker, ex. vart jag var ifrån, var jag jobbade, om jag trivdes på jobbet, om min familj hemma i Sverige, varför jag ville studera i Australien osv. Vi pratade på i ca 5 minuter innan hon gav mig en annan uppgift, hon gav mig papper och penna och sa att jag fick 2 minuter att förbereda mig. Frågan var: Vad är ditt största intresse och varför?

Jag började prata på om min drönare, vart jag gillade att flyga den, varför jag tycker att det är kul och även om att redigera film och att resa.

(TIPS!! välj ett ämne som du kan spinna vidare på, då hela tanken är att du ska göra ett litet mini föredrag på två minuter. Välj någonting som du kan mycket om och gärna där du kan använda lite mer avancerade fraser!)

Hela testet tog ca 15 minuter och jag ska inte ljuga, jag var sjukt nervös innan!

Min examinator var supersnäll, när jag fastnade så märkte hon det och hon började ställa frågor så att jag kunde fortsätta prata. Det var en väldigt lättsam stämning och provet var över fortare än jag trodde – det muntliga är absolut ingenting att oroa sig över!!!!

Min IELTS dag i Gold Coast 🙂

Summering

Resultatet skickas hem 13 dagar efter provdagen och postas till din angivna adress strax därefter. Du kan endast få ditt resultat via post och inte via email (vilket jag tyckte sög eftersom jag precis skulle resa vidare, det måste väl vara vanligt med att man reser runt när man gör IELTS, hur ska man lösa det när man inte har en adress!?). Du kan också välja att hämta ut resultatet på skolan som du gör testet på.


Tyckte jag att IELTS var svårt???? 

Jag upplevde att de på mitt test började med den svåraste delen. Skrivförståelsen var först följt av läsförståelsen och sedan hörförståelsen. De senare delarna var enligt mig mycket lättare och jag tyckte att det var rätt intensivt att direkt på morgonen hoppa in i att skriva en uppsats på engelska.

Svårighetsgraden på IELTS enligt mig ligger på samma nivå som det nationella provet som vi skriver på gymnasiet i Sverige. (Engelska 5-6).

Resultatet

Du får ett band-score mellan 1 och 9 på alla 4 delar som sedan summeras och du får ut ditt medelvärde. De flesta utbildningar kräver att du får en summering på minst 5.5-6.5 poäng, men dubbelkolla med skolan du ska söka innan du gör testet! 

Du kan alltså inte ”klara av” IELTS, utan det är endast ett test som räknar ut dina kunskaper. IELTS är en färskvara och ditt resultat är giltigt i 2 år efter att du har gjort provet.

Jag hoppas att den här IELTS-guiden har hjälpt dig till att vara mer säker på testdagen, det är okej att vara nervös (dem säger ju att man presterar bättre då) men IELTS-provet är inte alls så svårt!!!!

Om du har någon mer fråga om IELTS, livet här i Australien eller om Work-holiday Visa, tveka inte att höra av dig 🙂

Kolla gärna in mitt inlägg om ATT RESA ENSAM eller klicka in dig på min youtubekanal där jag lägger upp en ny resevideo varje söndag!!


Kram på er!

Xo

Madeleine